+93-747-159-153 — pphs1394@gmail.com
libg

کتابخانه مجهز

July 2, 2019

کتابخانه پگاه همزمان با تاسیس مکتب پگاه در بهار سال ۱۳۹۴ ایجاد شد. مدیریت این کتابخانه از همان ابتدا تا کنون به عهده آقای محمد ناصر سعادت نیا بوده است. در روز نخست ایجاد کتابخانه، مجموع کتاب هایی که در قفسه کوچک این کتابخانه چیده شدند، ۱۲ جلد بود. این مجموعه نیز از دوستان، دانش آموزان و کارمندان پگاه به صورت امانت جمع آوری شده بودند. تا پایان سال ۱۳۹۴ مجموع کتاب های این کتابخانه به ۵۰۰ جلد رسید. اما همچنان نزدیک به ۸۵ درصد آنها متعلق به کارمندان و دانش آموزان بود که به صورت امانت در کتابخانه گذاشته بودند. فقط ۱۵ درصد کتاب های موجود، از بودجه خود مکتب خریداری شده بود و یا برخی دوستان به مناسبت تأسیس مکتب، هدیه داده بودند.

اما اکنون با سپری شدن بیشتر از چهار سال از تأسیس این کتابخانه، در حدود ۴۰۰۰ عنوان (تقریباً۷۰۰۰ جلد) کتاب در کتابخانه پگاه موجود است. بخش عمده این کتاب ها از سال ۱۳۹۵ به این سو خریداری شده اند. تعدادی از این کتاب ها از سوی برخی افراد و نهادهای اجتماعی هدیه داده شده است. از جمله محترم آقای تقی بختیاری نویسنده کتاب های «بلوای خفتگان» و «گم شده» در حدود پنجاه جلد از کتاب های شخصی اش را به کتابخانه پگاه هدیه داد. انتشارات عرفان حدود ۷۰ عنوان کتاب شامل کتاب های تاریخ، شعر و داستان های افغانی هدیه کرد. به همین ترتیب برخی دوستان، همکاران و دانش آموزان نیز در جریان زمان کتاب هایی را به عنوان هدیه در کتابخانه پگاه تسلیم کرده اند.

 در اوایل هم به دلیل کم بودن تعداد کتاب ها و هم نوعیت کتاب های موجود، کتاب ها در چهار بخش ادبیات، تاریخ، جامعه شناسی و سیاست دسته بندی شده بودند. اما به مرور زمان و با خریداری کتاب های جدید، دسته های بیشتری در کتابخانه ایجاد شد. طوری که اکنون کتابخانه پگاه در چهارده بخش کتاب دارد. کمک آموزشی، ادبیات بزرگ سالان، ادبیات کودک و نوجوان، شعر، تاریخ، روان شناسی، جامعه شناسی و فلسفه، سیاست، حقوق، علوم دینی، مجله، اقتصاد، کتاب های مرجع و کتاب هایی به زبان انگلیسی. در هر کدام ازین بخش ها، کتاب های زیادی خریداری و جمع آوری شده است. از میان بخش های بالا، بیشترین تعداد کتاب ها مربوط بخش کودک و نوجوان می باشد؛ ۱۱۰۰ عنوان کتاب مربوط همین بخش است. بعد از آن به ترتیب کتاب های، کمک آموزشی، تاریخ و روان شناسی بیشترین تعداد کتاب ها را دارد.

به منظور غنامندی هر چه بیشتر کتابخانه، هیأت مدیره پگاه هر سال در زمان تخصیص بودجه، یک مبلغ قابل توجهی را برای کتابخانه پگاه اختصاص می دهد. عضویت تمام کارمندان و دانش آموزان در کتابخانه رایگان است و حدود دو سوم دانش آموزان به صورت مرتب از کتابخانه کتاب دریافت کرده، بعد از مطالعه دوباره به کتابخانه باز می گردانند. اما برای اطمینان از تخریب نشدن کتاب و حفظ سلامت آن، ۲۰۰ افغانی به عنوان ضمانت دریافت می گردد. این مبلغ بعد از لغو عضویت از کتابخانه، دوباره پرداخت می گردد.

کتاب های جمع آوری شده در کتابخانه پگاه نه بر اساس سلیقه و خواست افراد، بلکه بیشتر بر اساس ضرورت آموزشی و نیازمندی عمومی مکتب خریداری و جمع آوری گردیده است. ازین جهت کمتر کتابی را می توان در این کتابخانه مشاهده کرد که ارتباط مستقیم با تدریس و آموزش در این مقطع تحصیلی نداشته باشد.

توزیع کتاب های کتابخانه پگاه منحصر به کارمندان و دانش آموزان برحال مکتب است. به دلیل محدود بودن جای، و عدم امکانات کافی برای مدیریت و تنظیم بهتر امور، تا کنون برای مخاطبان بیرون از مکتب، کتاب توزیع نشده است.