+93-747-159-153 — pphs1394@gmail.com

درباره‌ما

November 24, 2020

طرح تأسیس لیسه پگاه در ماه حوت ۱۳۹۳ ریخته شد. آقایان حفیظ الله ابرم، حبیب الله ماهر، محمد ناصر سعادت نیا، نجیب سروش، انور حیدری، محمد علی بخشی و ابوذر رویش از بنیانگذاران اولیه این لیسه هستند. نخستین ساختمان کرایی لیسه، در کوچه برج برق، واقع ناحیه ۳ شهرداری کابل، ایستگاه سابقه (ساختمان فعلی مکتب نمبر۲) در منطقه دهبوری می باشد. بخش عمده فرایند اخذ جواز فعالیت، آماده سازی صنف های درسی و خرید وسایل و لوازم، در جریان ماه حوت همین سال انجام شد. جواز فعالیت از آیسا نیز در همین زمان دریافت شد.

با آغاز سال تعلیمی ۱۳۹۴، فعالیت های آموزشی لیسه پگاه نیز به صورت رسمی آغاز یافت. در سوم حمل ۱۳۹۴، نخستین روز سال تعلیمی، مجموع دانش آموزانی که برای درس در مکتب مراجعه کرده بودند، ۱۰ نفر بود؛ این دانش آموزان برای صنف اول تا ششم ثبت نام کرده بودند. برنامه درسی دانش آموزان صنف های هفتم تا نهم به تاریخ ۸ حمل آغاز شد. تعداد این دانش آموزان نیز بیشتر از هفت نفر نبود. تا پایان ماه حمل تعداد دانش آموزان به ۶۵ نفر و تا پایان سال تعلیمی به ۱۸۲ نفر رسید. بخش عمده استخدام کارمندان نیز در هفته آخر ماه حوت و هفته اول ماه حمل انجام شد. مجموع آموزگاران، کارمندان اداری و کارمندان خدماتی لیسه تا پایان سال تعلیمی ۱۳۹۴، به ۲۲ نفر رسید. ازین جمع، هفت نفر دارای قرارداد حق الزحمه ای و بقیه کارمندان رسمی بودند.

جواز فعالیت مکتب، به تاریخ ۱۶ حمل ۱۳۹۴ در ریاست پلان وزارت معارف امضا و در اختیار مسوولان مکتب گذاشته شد. مطابق این جواز، مکتب صرف تا صنف نهم حق داشت دانش آموز داشته باشد. محفل افتتاحیه پگاه به تاریخ ۱۵ ثور ۱۳۹۴ برگزار شد.

در کنار برنامه های درسی، تنها بخشی که به صورت خیلی اندک فعالیت داشت، کتابخانه لیسه بود. مجموع کتاب های این کتابخانه حدود ۵۰۰ جلد بود. بیشتر از ۸۵ درصد این کتاب ها یا به صورت امانت جمع آوری شده بود یا هم افرادی آن را هدیه داده بودند. موضوع بیشتر این کتاب ها مربوط حوزه های غیر آموزشی بود.

تدوین اساسنامه مکتب، نظام نامه دانش آموزان، ساختار تشکیلاتی مکتب و چشم انداز آموزشی مکتب، از جمله کارهایی بود که در طول این سال انجام شد. از آنجایی که از یک طرف طرح برنامه های فرادرسی مکتب هنوز خیلی روشن نبود و از جانب دیگر اکثر دانش آموزان و معلمان با فضا و برنامه های مکتب ناآشنا بودند، تعداد محفل های برگزار شده در طول این سال، خیلی اندک بود. محفل افتتاحیه پگاه، روز معلم و جشن موفقیت از جمله مهم ترین محفل هایی بود که در این سال برگزار شد.

با پایان یافتن سال تعلیمی ۱۳۹۴ و تأیید جدول های امتحان در ریاست معارف شهر کابل، اداره لیسه، مکتوب ارتقای فعالیت های خود را از دوره متوسط به دوره لیسه دریافت کرد. یک هفته بعد از دریافت این مکتوب، لیسه پگاه از ساختمان قبلی، به منطقه پل خشک دشت برچی (ساختمان فعلی لیسه)، در ناحیه ۱۳ انتقال یافت.

زمستان ۱۳۹۴، یکی از پر مشغله ترین زمستان ها در تاریخچه لیسه پگاه می باشد. در این زمستان مسوولان لیسه ناگزیر بودند برعلاوه تنظیم و مدیریت کلاس های درسی تقویتی، کلاس های مهارت زندگی، کورس های ویژه در مضمون های مختلف، استخدام کارمندان و ثبت نام دانش آموزان برای سال تعلیمی ۱۳۹۵، بخش عمده لوایح، نظام نامه ها و اسناد اداری لیسه را نیز آماده سازند. در کنار این ها، فرایند ثبت و اخذ جواز مکتب ابتدائیه شعبه نمبر۲ نیز جریان داشت. این جواز در ماه حوت، دریافت گردید.

در سال تعلیمی ۱۳۹۵ مجموع کارمندان لیسه پگاه در هر دو شعبه، به ۳۷ نفر و تعداد دانش آموزان نزدیک به ۸۰۰ نفر رسید. این سال به صورت کل، یک سال پر از چالش برای مسوولان و کارمندان اداری لیسه بود. بیشتر از ۸۵ درصد دانش آموزان، افرادی بودند که جدیداً عضو خانواده پگاه شده بودند. این دانش آموزان از مکتب های مختلف با توانمندی ها و نگرش های متفاوت درسی و آموزشی در پگاه آمده بودند. در کنار آن، بیشتر از ۷۰ درصد آموزگاران و کارمندان اداری نیز تازه به خانواده پگاه پیوسته بودند. این همکاران نیز، هنوز با خیلی از اصول، شرایط و نگاه آموزشی پگاه شناخت و آشنایی دقیق و کامل نداشتند؛ اما در فرجام، مدیریت منضبط و سنجیده شده، همراه با همکاری صادقانه آموزگاران باعث شد این چالش به بهترین صورت مدیریت شود و سال تعلیمی ۱۳۹۵ همراه با موفقیت های فراوان برای اداره لیسه، آموزگاران و دانش آموزان خاتمه یافت.

در کنار مدیریت تدریسی، مدیریت فرهنگی لیسه نیز در این سال تأسیس شد. این مدیریت موفق شد ده ها برنامه متعدد فرهنگی و ادبی را به صورت منظم و شایسته برگزار کند. شورای دانش آموزان پگاه نیز در همین سال تأسیس شد. اولین انتخابات این شورا به تاریخ اول جوزای ۱۳۹۵ برگزار شد. در سال های بعد، اداره لیسه پگاه در تقویم خود، این روز را به نام «روز دانش آموز» معرفی کرد و هر سال از آن تجلیل می گردد

در زمستان ۱۳۹۵ برنامه های متعددی برای غنامندی هر چه بیشتر برنامه های مکتب روی دست گرفته شد. نظام نامه دانش آموزان بازنگری و اصلاح شد. نظام نامه معلمان تنظیم و در اختیار همه کارمندان قرار داده شد. لوایح و قراردادنامه ها به صورت استندرد اصلاح و تدوین گردید. طرح تألیف جزوه های کمک درسی در بخش دری و تعلیمات مدنی ریخته شده و تصویب شد. همچنین جزوه های دری دوره اصول صنفی به صورت ابتدایی آماده شده و در جریان سال تعلیمی ۱۳۹۶ مورد استفاده قرار گرفت. سیمنارهای متعدد در بخش مهارت تدریس، مدیریت کلاس و روانشناسی برای معلمان برگزار شد. و در نهایت طرح آموزشی و اداری سال به صورت مکتوب آماده شده، در اختیار تمام دیپارتمنت ها و کارمندان اداری گذاشته شد.

برنامه هایی که در طول زمستان ریخته شده بود و کارهایی که انجام شده بود، باعث شد مدیریت لیسه پگاه و مکتب ابتدائیه پگاه با توانمندی لازم برنامه های آموزشی خود را در بهار ۱۳۹۶ آغاز کند و تا پایان سال ادامه دهد. تعداد دانش آموزان و کارمندان در این سال در مقایسه با سال قبل حدود ۲۰ درصد افزایش یافته بود و بنابرین، فضا شلوغ تر و رقابت جدی تر از سال قبل بود. بخصوص با اعتباری که در سال قبل ایجاد شده بود، جمع زیادی از دانش آموزانی وارد مکتب شدند که دارای توانمندی های خیلی خوب درسی بودند. این دانش آموزان باعث می شد که اثرگذاری برنامه ها در مقایسه با سال قبل بیشتر شده و جنجال ها و مشکلات تا حد زیادی کاهش یابد.

در زمستان ۱۳۹۶ برنامه های زمستان سال قبل تکرار شد. در کنار آن، مهم ترین کاری که در این زمستان انجام شد، مشخص شدن فلسفه آموزشی مکتب بود؛ چیزی که متأسفانه اکثر مکتب ها و مراکز آموزشی در افغانستان نسبت به آن غافل بوده و هیچ گونه شناختی از آن ندارند. بعد از بحث ها و مطالعات زیادی که انجام شد، سرانجام از میان مکتب های متعدد آموزشی، مکتب های پراکماتیسم (عمل گرایی) و بازسازی اجتماعی به عنوان الگوهای اصلی تدریس در نظام آموزشی پگاه انتخاب شدند. این کار باعث شد رویکرد آموزشی پگاه بیشتر مشخص شود و با شناخت و آگاهی بیشتر برنامه های آموزشی در سال های بعد، تنظیم و اجرا شود. بعد از ختم مطالعه مکتب ها، نظریه های آموزشی نیز مطالعه و بررسی شدند. از میان نظریه ها، نظریه های آموزشی رفتارگرایی در زمستان و نظریه های شناختی، ساختن گرایی و ارتباط گرایی در طول سال و در زمستان ۱۳۹۷ مطالعه و بحث شد. تمام موضوعات به صورت گروهی توسط معلمان خوانده شده و مورد بحث قرار می گرفت.

در کنار اینها، جزوه های کمک درسی دری تا صنف ششم، جزوه های تعلیمات مدنی از صنف هفتم تا دهم و جزوه های ریاضی از صنف اول تا چهارم آماده شده و در اختیار دانش آموزان قرار گرفت. همچنان در همین زمستان طرح اکادمی زبان پگاه با خداداد حسینی به توافق رسیده و فعالیت آن عملاً از آغاز سال ۱۳۹۷ شروع شد.

یکی دیگر از کارهایی که در این زمستان انجام شد، کمیته بندی معلمان بود. تا سال قبل، معلمان فقط عضو دیپارتمنت ها بودند که برنامه های درسی شان از آن طریق تنظیم و مدیریت می شد. اما در کمیته ها، فعالیت های درسی معلمان تنظیم و مدیریت می شد. مانند کمیته فرهنگی، کمیته نظم و بهداشت و سایر کمیته ها. در زمستان ۱۳۹۷ مدیریت فرهنگی به «مدیریت فرادرس» تغییر نام داد و تمام کمیته ها زیرمجموعه این مدیریت شدند. برنامه های فرهنگی نیز توسط کمیته فرهنگی مدیریت و اجرا می شد. در بحث های زمستان ۱۳۹۷ توافق شد که مکتب در سال تعلیمی ۱۳۹۸، رویکرد عملی کارهایش را هنوز هم بیشتر سازد. به همین خاطر یک کمیته جدید به نام «کمیته فن و هنر» تشکیل شد تا روی برنامه های عملی معلمان و دانش آموزان تمرکز داشته و آن را نظارت کند. نتیجه اولین کمیته برگزاری نمایشگاهی از کارهای دستی و آثار هنری دانش آموزان بود که برای دو روز به تاریخ ۴ و ۵ سرطان برگزار و مورد تشویق زیاد دانش آموزان و خانواده آنان قرار گرفت. همچنین در این سال «انتشارات پگاه» فعال شد. تا کنون به تعداد هفت جلد کتاب از سوی این انتشارات آماده شده و به نشر رسیده است. یک جلد این کتاب ها (کتاب احتمالات) توسط معلمان (آقای فهیم، معلم ریاضی دوره لیسه) و بقیه داستان ها، خاطره ها و دلنوشته های دانش آموزان است که در جریان سال جمع آوری و تنظیم شده و در پایان سال به نشر رسیده است.

اکنون پگاه در پنجمین سال فعالیت آموزشی خود قرار دارد. تعداد همکاران لیسه در این سال در هر دو شعبه به ۷۰ نفر و تعداد دانش آموزان در حدود ۱۲۰۰ نفر رسیده است. مدیریت های تدریسی، فرادرس، مالی و شورای دانش آموزان، تنظیم کننده و اجرا کننده تمام برنامه های آموزشی، پرورشی و اداری مکتب اند. اکنون در کتاب خانه پگاه، نزدیک به هفت هزار جلد کتاب خریداری و ثبت گردیده است. بیشتر از ۹۰ درصد این کتاب ها مربوط حوزه آموزشی برای آموزگاران و دانش آموزان می باشد. همه آموزگاران و دانش آموزان اکنون در کتابخانه پگاه عضو اند و روزانه به صورت مستمر از کتاب های آن استفاده می کنند. لیسه دارای لابراتوار ساینس و اتاق کمپیوتر می باشد. این دو بخش بر رغم کمبود جای، فرصت خوبی را برای آموزگاران و دانش آموزان فراهم ساخته است تا تجربیات علمی – آموزشی خود را انجام دهند یا مهارت های ابتدائیه کمپیوتری خود را تقویت کنند.

تمام آموزگاران و اعضای اداری پگاه دارای سند تحصیلی لیسانس و بالاتر از آن می باشند. اوسط تجربه تدریس در میان آموزگاران پگاه ۵ سال است. امروز پگاه نگاه و سیستم آموزشی مختص به خود را دارد. نگاه و سیستمی که اگر نتوان گفت بی نظیر، حد اقل کم نظیر در سطح کشور می باشد.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x