صنوف درسی بعد از قرنطین

December 20, 2020
ویروس کرونا غیر مترقبه بود. نظم جهانی را برهم زد و خسارت های هنگفت مالی و جانی را بر بشر تحمیل کرد. مکتب ها از جمله نهادهایی بود که بیشترین آسیب را از این رهگذر متقبل شد؛ به خصوص در کشورهایی مانند افغانستان که از هر گونه تجربه و امکانات لازم آموزشی دنیای مدرن، محروم اند، این خسارت ها خیلی هنگفت و کمرشکن بود. شیوع ویروس کرونا در افغانستان، با آغاز برنامه های آموزشی مکتب های ولایت های سردسیر هم‌زمان بود. در آغاز دولت طرح قرنتین یک ماهه را تصویب کرد، اما با ختم این موعد، نه تنها شیوع ویروس کاهش نیافت که افزایش هم یافت. اما با آن هم، به دلیل پیامدهای زیانبار اقتصادی، دولت ناگزیر شد برنامه قرنتین را برای برخی مشاغل که دارای تجمعات کمتر است بردارد، اما نهادهای آموزشی و برخی دیگر از مشاغل که دارای میزان بالای تجمع است، همچنان برای چهار ماه دیگر (پایان ماه اسد) همچنان در قرنتین باقی ماندند. لیسه پگاه از محدود مکتب ها در افغانستان بود که طرح آموزش غیر حضوری خود را در نخستین روزهای اعلام قرنتین آماده کرد و آن را در طول دوران قرنتین با موفقیت تطبیق کرد. معلمان هر روز مطابق تقسیم اوقات (سه مضمون در یک روز)، فایل های درسی خود را در قالب ویدیو، فایل های صوتی و متن های نوشتاری آماده کرده با دانش آموزان شریک می ساختند. دانش آموزان پس از دریافت فایل های درسی، فعالیت های تعریف شده معلمان را انجام داده از طریق تلیگرام، با معلم خود شریک می ساختند. معلمان این فعالیت ها را بررسی کرده، نتیجه آن را در دفترهای مخصوص خود ثبت می کردند و برای دانش آموزان بازخورد می دادند. دانش آموزانی که به دلایل مختلف نمی توانستند فایل های درسی معلمان را از طریق انترنت دریافت کنند، توسط فلش ها و کارت های حافظه از اداره مکتب دریافت می کردند و کارهای خانگی خود را نیز از همین راه با معلمان خود شریک می ساختند. مطابق اطلاعات ثبت شده در جدول های مدیریت تدریسی لیسه، بیشتر از ۸۰ درصد دانش آموزان پگاه به طور کامل یا نسبی برنامه های درسی خود را در طول دوران قرنتین به صورت غیر حضوری تعقیب کردند. برنامه آموزش غیر حضوری خالی از مشکلات و کاستی ها هم نبود. ناآشنایی مدیران و معلمان مکتب، والدین و دانش آموزان با این سیستم، سرعت پایین انترنت، نداشتن وسایل مناسب و کافی مانند تلیفون و کمپیوتر از جمله مهم ترین مشکلات و دشواری های این برنامه بود؛ اما بر رغم این مشکلات، تجربه جدید و لذت بخش هم برای مدیران و آموزگاران و هم برای دانش آموزان نیز بود.